GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Ille gode Cannelloni

ragnhildmork@ymail.com <<>>

12. Oct. 2022

Det har vært stille fra meg på bloggen i et par måneder nå. Årsaken er at min familie kom ut for en svært alvorlig trafikkulykke, der vi mistet to av våre aller kjæreste medlemmer. Matoppskriften i dag er italiensk, cannelloni, og er en hyllest til de to, far og datter. Denne retten laget jeg og tok med meg til min søster da hun kom hjem igjen etter noe tid på sykehus. 

Det italienske ordet Cannelloni betyr rett og slett pastarør. I retten Cannelloni er disse pastarørene fylt med deilig kjøttsaus og gratinert med ost i ovnen. Siden det er noe vanskelig for en enarmet å få til en klassisk Cannelloni-rett, kjøper jeg heller lasagneplater og lager den regelrett som en Cannelloni-lasagne. 

Ille gode Cannelloni

Ingredienser:

Til 4 personer

1 fedd hvitløk, knust
2 ss nøytral olje
1 løk, finkuttet
1 fennikel, skjært i tynne skiver, gjerne på mandolin
2 stilker stangselleri, kuttes i skiver
100 g bacon, i skiver
400 g svinekjøttdeig
1 ts fennikelfrø, knust 
1 dæsj hvitvin, eller saften av en halv sitron
3 bokser med hermetiske tomater
125 g mozzarella, i skiver 
250 g lasagneplater
2 ts griljermel 
1 ts brunt sukker
Salt og pepper
Diverse urter, hvis du har det

Slik gjør du:
Begynn med å ta fram alle ingrediensene, og mål opp det som måles skal. Kutt opp hvitløk og løken i små biter. Stangsellerien kuttes i skiver. Fennikelen skjæres i tynne skiver, gjerne på mandolin, hvis du har det. Pass på fingrene, for mandolinen er skarp.

Skjær baconet i så små biter som du får til, og knus fennikelfrøene i en morter.

Begynn med svinet. Ta fram en stekepanne. Ha i svinekjøttdeigen og baconet i biter, og la det steke i 5 minutter, eller til det er ferdig. Sett til sides.

Ta fram en stor gryte i stål. Ta 1 ss matolje, og fres den hakkede løken i et par minutter. Ha i hvitløk, og la det frese et minutt til. 

Ha i stangselleri, fennikel og fennikelfrø og la det koke med i et par minutter. 

Ta baconet og svinekjøttdeigen, og flytt det fra stekepannen og over til gryta. Rør godt rundt, og ha i de tre boksene med hermetiske tomater. Ha i litt hvitvin, sukker, og smak til med salt og pepper og eventuelt noen urter. Jeg brukte løpestikke. Når dette har kokt opp, skru ned varmen og la det småputre i ca 30 minutter.

Ta fram en ildfast form, og smør den med olje sånn at kjøttblandingen ikke fester seg.  

Sett ovnen din på 200 grader.

Ta en sleiv, og ha kjøttblandingen over i den ildfaste formen.

Legg lasagneplater over kjøttblandingen. Til slutt har du mozzarellaen i skiver over og drysser over griljermel.

Sett formen i ovnen og la stå i ca 30 minutter. Server med det samme, gjerne med ulike urter drysset over – jeg brukte gressløk – og  med en herlig grønn salat.

Utfordringer for deg med en arm:
Å skjære fennikel i tynne skiver på mandolin kan være en utfordring, se bilde. Det kommer an på hvilken type mandolin det er. Den er dessuten skarp, så vær forsiktig. Å skjære fennikelen i to, og deretter i tynne skiver med en skarp kniv går også fint.

Å ta formen inn og ut av en varm ovn, kan være en utfordring. Jeg doblet oppskriften, og jeg greide ikke en gang å løfte den store og tunge formen! Be om hjelp hvis du må. Bruk flere små ildfaste former er du alene.

Som de sier i Halden: -Det er ille gode Cannelloni, se!

Lykke til!