GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE
22. Sep. 2025
Høsttid er tiden for lam. Denne uka star lammegryte for tur, tilegnet min nå avdøde venninne Christine, som døde så altfor ung. Ett år, da vi feiret nyttår sammen, laget hun denne smaksfulle gryteretten. Hun kalte den rett og slett for IKEA-gryte fordi den er hentet fra et IKEA-hefte med matoppskrifter. Jeg har gjort enkelte tilpasninger i oppskriften.
Christines Ikea gryte
Ingredienser:4 personer:
Dette trenger du:
600 g lammebog, skåret i 2x2 cm store terninger.
1 ss rapsolje
1/2 | kjøttkraft
3 fedd med hvitløk, finhakket
1 boks hermetisk tomat
1 ts rosmarin
2 laurbærblad
3 gulrøtter, skjært i små biter
1 liten kålrot, skrelt og skjært i småbiter
10 små løker, skrelt
1 pakke frosne selskapserter
Salt og nykvernet pepper
Brun lammet lett i oljen i en jerngryte. Tilsett hvitløk. Tilsett buljongen, hermetiske tomater, rosmarin, laurbær, salt og pepper og kok opp. Kjøttet skal koke i 1 time under lokk.
Etter 1 time, tilsett kålroten i terninger, gulrøttene og småløkene. La stå i 50 minutter.
Like før servering, ha i ertene.
Serveres med småpoteter og dryss frisk bladpersille over.
Ufordringer for oss med bare en hand:
Å skjære kjøtt kan være en utfordring. Jeg kjøpte ferdig oppskåret lammebog uten ben. Hvis du ikke finner tak i dette, men ender opp med lammekjøtt med ben, anbefales det å steke lammet litt før du tar det opp, fjerner bena og skjærer det i biter.
Kålroten kan også være en utfordring. Skjær den lille kålroten i to, og skjær av skallet. Det blir mer avfall enn om en toarmet skulle gjøre det.
Christine ville blitt så stolt!