GI ALDRI OPP – DET BLIR BEDRE

Første blogginnlegg!
Enarmet mat med Slagdama

ragnhildmork@ymail.com <<>>

25. May. 2022

- Du skal ikke bare skrive en blogg for enarmete. Du skal skrive en blogg FOR ALLE, for du lager sinnssykt god mat! utbrøt en god venn av meg da jeg fortalte ham om dette nye bloggprosjektet.

Her er første blogginnlegg

Joda. Dette er en blogg for alle, men det er også en blogg som ivaretar mine og alle andre enarmedes funksjonsutfordringer. På bloggen skal jeg vise hvordan mine utfordringer kan møtes og løses.

Dette er bloggen jeg så definitivt savnet da jeg var nyskadet.

Aller først: Kjøkkenet ditt må være konstruert etter dine behov. Ovnen må være i nærheten av kokeplata. Det er fint om benken er i stein, ikke tre. Og kjøkkenøyer er jeg ikke så glad i.

Du trenger en god og skarp kniv. Og du trenger en fjøl som er god å skjære på.

En kjøkkenmaskin er gull verdt.

Og så tar alt litt lenger tid. Derfor er mitt råd alltid å skjære opp alle ingrediensene før du begynner kokingen.

Enkelte ting greier jeg ikke som enarmet. Jeg greier ikke å skjære brød, skjære ost med ostehøvel, eller elte en brøddeig. Å flå av skinnet på å en fisk. Jeg greier ikke å skjære biffkjøttet i mindre stykker, dele i to store og tunge kålrabier, eller løfte en jerngryte med helstekt kylling ut av ovnen. 

Andre ting greier jeg, men det blir litt mer avfall. Å skrelle en ingefær eller søtpotet, for eksempel. 

Og så blir det ekstra mye søl når jeg som enarmet skal styre rundt på kjøkkenet. 

Dette er også en blogg som er rettet mot alle andre. Bloggen er skrevet til alle som er glade i å lage mat, spise sunt, og som er opptatt av mat som er laget fra grunnen av. Her er gjennomgående mindre av fløte, melk og smør, mer av olivenolje. Her er mindre av storfekjøtt, mer vegetar og kylling og ikke minst, mye fisk!

Jeg kan takke mamma for dette. Hun målte kolesterolet sitt da jeg var 13 år, og fant ut at det var skyhøyt. Hun la umiddelbart om kostholdet hjemme hos oss. Inspirert av henne, så sier jeg:

Spis masse grønnsaker!

Lag maten fra bunnen av!

Spis fisk og kylling snarere enn storfekjøtt!

Hun var 30 år forut sin tid.

Minst. 

Oppskriftene har delvis vært med meg så lenge jeg har drevet med matlaging. Delvis er det oppskrifter som er blitt gjort til mine utfra hva jeg har lest meg til i ulike kokebøker og laget ulike variasjoner av dem. Og så er det oppskrifter som jeg har funnet på helt selv.

Forbered deg godt, er mitt råd. Når flere skal samles sammen, gjør ting på forhånd, og gjerne kvelden før, alt fra å dekke bordet til å lage desserten. Da skaper du minst mulig stress for deg når gjestene kommer, for stress og liten tid, nei, det tåler vi ikke. 

Skal vi bare begynne?